STIMULARE POZITIVA IN DRESAJUL CANIN

Conceptul de stimulare pozitiva in dresajul canin presupune utilizarea recompensei de diferite tipuri si lipsa corectiei fizice, a intimidarii si a sentimentului de frica indusa cainelui. Aceasta metoda este tot mai folosit avand rezultate remarcabile. Utilizarea stimularii pozitive necesita cunostinte de comportament canin, psihologie canina si intelegerea actiunilor cainelui privite din punctul lui de vedere.

Un caine dominat prin forta fizica si utilizarea diferitor tipuri de corectii fizice va fi un caine inhibat care nu isi va putea urma instinctul nativ. Fiecare rasa de caine a fost selectata pentru a avea anumite abilitati utile omului. De la aceasta informatie trebuie pornit procesul de educare. Este necesara intelegerea comportamentului cainelui si motivatia actiunilor acestuia. Intelegand comportamentul canin ne va fi foarte usor sa stabilim o relatie de lunga durata bazata pe incredere si respect reciproc.

Citește în continuare STIMULARE POZITIVA IN DRESAJUL CANIN

CHEMAREA LA STAPAN IN DRESAJUL CANIN

Cel mai important exercitiu din dresajul canin este chemarea la stapan. Chiar daca un caine stie sa execute o multime de comenzi, dar are o problema cu venirea la stapan cand este chemat aceasta comanda fiind foarte importanta anuleaza tot ce stie cainele. Daca atunci cand este chemat acesta refuza sa vina la stapan acest tip de comportament poate pune cainele in situatii periculoase. In anumite situatii atunci cand este necesar sa avem cainele in control nesupunerea acestuia la chemare se poate dovedi cel putin nesigura pentru caine.

Citește în continuare CHEMAREA LA STAPAN IN DRESAJUL CANIN

Invatarea aportului la caini

Ce poate fi mai placut cand petreceti timp impreuna cu prietenul dvs cel mai bun, decat aruncarea unei mingii sau a unui alt obiect preferat de caine si acesta sa il aduca rapid inapoi pentru a repeta actiunea. Acest tip de activitate este utila atat pentru consumarea energiei cainelui cat si pentru exersarea comenzilor deja invatate pe fond de joaca utilizand obiectul de aport. Exista mai multe tipuri de aport utilizate in sporturile canine, dar aici vom exemplifica aportul simplu pe fond de joaca fara reguli impuse asa cum se intampla in aportul competitional.

Citește în continuare Invatarea aportului la caini

Recompensa ideala in dresajul canin

Pentru obtinerea unor rezultate notabile in dresajul canin este necesar sa stim ce il stimuleaza cel mai bine pe caine si cand este indicat sa utilizam acel stimul. De la inceput trebuie precizat ca interesul cainilor pentru un anumit stimul nu este intotdeauna la fel de ridicat si preferinta acestora pentru o anumita motivatie nu este la fel la toti cainii. Unii caini se stimuleaza mai bine la recompensa hrana, altii se stimuleaza la minge, altii se stimuleaza la obiecte de muscatura, iar altii nu se stimuleaza la nimic. In functie de ce dorim sa obtinem de la caine trebuie sa selectam recompensa potrivita. Pentru rezultate maxime trebuie sa avem o recompensa dorita de caine si pe care noi o putem controla. Citește în continuare Recompensa ideala in dresajul canin

Comportamentul distructiv al cainilor

Este absolut normal ca un caine sa roada, sa sape si sa isi protejeze teritoriul. Aceste comportamente reprezinta un instinct natural al cainilor. Problemele apar in momentul in care cainii incep sa distruga obiecte care ne apartin asa cum sunt: covoare, obiecte de mobilier, pantofi, usi si chiar pereti in unele cazuri. Unii caini distrug mai mult, iar altii mai putin si exista cazuri in care cainii nu distrug absolut nimic. De fapt cainii care distrug reprezinta cazuri destul de izolate. In perioada de crestere si de schimbare a dentitiei toti cainii au nevoie de obiecte de ros pe care ar trebui sa le fie oferite de catre proprietari si astfel nevoia de a roade este satisfacuta si cainele nu va fi nevoit sa se indrepte spre obiecte de mobilier, pantofii stapanilor, etc.

Citește în continuare Comportamentul distructiv al cainilor

Focusarea atentiei cainelui in dresaj

Cel mai important element in dresajul canin este reprezentat de atentia sustinuta a cainelui, iar contactul vizual este esential. Incercarea de a initia elemente de dresaj fara a avea atentia si concentrarea cainelui va fi sortita esecului.

Inca de la inceputul dresajului chiar de la cele mai simple elemente ar fi ideal sa se initieze focusarea atentiei cainelui. La fel ca orice alt element de dresaj focusarea atentiei se initiaza si se perfectioneaza prin exercitiu. Mentinerea atentiei cainelui se exerseaza progresiv ca orice alt element de dresaj. In timp se poate ajunge la performanta de a mentine contactul vizual indiferent de stimulii externi.

Focusarea atentiei se lucreaza progresiv cu atentie sporita la detalii. Daca se initiaza inca de la primele sedinte de dresaj va fi mult mai usor atat pentru caine cat si pentru dresor. Initierea atentiei ar fi ideal sa se inceapa intr-o incapere lipsita de stimuli externi care ar putea rupe exercitiu distragand atentia cainelui. Citește în continuare Focusarea atentiei cainelui in dresaj

Motivarea in dresaj


Unul din aspectele cele mai importante in dresajul canin este reprezentat de motivarea cainelui. Daca un caine este motivat suficient si corespunzator va dori invete anumite exercitii sau le va imbunatatii pe cele deja stiute. Dresajul fara motivare este limitat, iar exercitiile lucrate cu un caine nemotivat sunt la fel de limitate, iar rezultatul final va fi unul nesatisfacator. Dresajul fara motivare se numeste dresaj mecanic si se bazeaza in principal pe actiune fizica din partea dresorului, iar din partea cainelui pe evitarea corectiei aplicate. De aceea cainele va face tot posibilul sa evite situatia de conflict aparuta intre dresor si acesta, iar rezultatele nu pot fi de cat unele limitate.

Citește în continuare Motivarea in dresaj

Tug of war – utilizat ca motivare a cainelui

La inceput trebuie sa precizam ce inseamna tug of war. Acest tip de joc reprezinta o stimulare a instinctului cainelui de a prinde, strange si trage de obiecte in miscare. Pentru acest tip de joc pot fi utilizate diferite articole pentru caini, ca de exemplu : minge cu sfoara, saculeti de muscatura( tug ), perne de muscatura etc. Cu totii stim ca un caine invata mult mai usor si mai rapid pe fond de joaca. Aceasta stimulare a cainelui poate oferi momente placute atat cainelui cat si stapanului, poate motiva cainele sa invete rapid comenzi noi pe fond de joaca, dar este foarte important sa stabilim de la inceput reguli foarte clare ale jocului. In acelasi timp trebuie sa precizam ca utilizarea acestui joc fara reguli stricte poate dezvolta agresivitatea cainelui.

Tug of war este utilizat cu succes in initierea formarii muscaturii cainelui care ulterior va fi directionata pe protectii speciale profesionale, iar acest exercitiu dezvolta instinctul cainelui ulterior fiind transformat in exercitii de protectie personala, paza la obiect etc. Aceste tipuri de exercitii este recomandat sa fie practicate la recomandarea si sub supravegherea unui profesionist. Citește în continuare Tug of war – utilizat ca motivare a cainelui

PIELEA NAPPA

 

Pielea nappa este un tip de piele tabacita, vopsita si are porii inchisi. Este utilizata la tapitarea interioarelor autoturismelor de lux, confectionarea manusilor de lux din piele si mai nou sunt utilizate in confectionarea accesoriilor pentru caini. Acest tip de piele poarta numele nappa deoarece a fost inventata de Emanuel  Manasse care lucra intr-o tabacarie in Napa California in anul 1875. Acest tip de piele este foarte rezistenta la umezeala si murdarie.

Citește în continuare PIELEA NAPPA

JUCARII INTERACTIVE PENTRU CAINI

Una dintre problemele frecvent intalnite la puii de caine cat si la cainii adulti este ca acestia distrug obiecte de mobilier, pantofi sau chiar si haine apartinand stapanilor. Unii caini urla, latra, sapa, incearca sa evadeze sau isi fac nevoile fiziologice in interiorul casei. La aparitia acestui tip de comportament stapanii trebuie sa ia masuri imediat deoarece acest comportament nu va disparea de la sine. Din contra in timp se poate chiar amplifica. Aceasta forma de stres se numeste anxietate de separare. Anxietatea de separare este declansata de supararea cainilor lasati singuri acasa, iar anticiparea momentului in care vor ramane singuri poate fi insotita de un comportament de anxietate, salivare excesiva, agitatie fara motiv intemeiat. Nerezolvata in timp aceasta problema poate duce chiar la auto-mutilare, distrugerea punctelor de acces cum sunt usile sau ferestrele.

Citește în continuare JUCARII INTERACTIVE PENTRU CAINI