Microbiota și corelațiile cu sistemul imunitar și pielea

Pielea este cel mai mare organ din corp.

DA pielea este un organ real! Deși unele boli dermatologice afectează doar pielea, multe altele sunt manifestarea unei tulburări sistemice.

Ce este microbiota pielii?

Termenul de microbiotă a pielii se referă la ansamblul de microorganisme (bacterii, ciuperci, drojdii) care trăiesc pe suprafața pielii. Microbiota joaca un rol functional important in bariera cutanata , care actioneaza ca protectie impotriva agentilor externi (bariera fizica si bariera imunologica). La câinii sănătoși, bacteriile care alcătuiesc microbiota pielii sunt multe și aparțin unor grupuri taxonomice diferite. S-a demonstrat că compoziția microbiotei este diferită de la un câine la altul, precum și de la o zonă a pielii aceluiași câine la alta.

Sanatatea pielii animalului nostru este fundamentala, este asigurata de un sistem imunitar bun stimulat de utilizarea LactoAdapt care regleaza tractul intestinal datorita folosirii pre- si probioticelor, a Multiadapt , un booster multivitaminic care se combina sinergic cu CortiAdapt, supliment bogat în nuci Ribes nigrum. Aceste trei produse împreună susțin pielea sănătoasă a animalului dvs. de companie și o protejează de problemele enervante.

Câinii de oraș au o microbiotă a pielii modificată și un risc crescut de alergii. Mediul și stilul de viață urbanizat influențează microbiota pielii, impactând riscul de alergii la câini. Acest lucru este potrivit unui studiu al Universității din Helsinki publicat în PNAS.

Microbiota intestinală și sănătatea pielii la câini și pisici

Studii recente au făcut posibilă descoperirea influenței microbiotei intestinale asupra sănătății pielii la câini și pisici. Să vedem ce înseamnă și ce efecte poate avea asupra unor patologii ale pielii la animalele noastre de companie.

Funcțiile microbiotei intestinale

Pentru a înțelege legătura dintre axa piele-intestin trebuie să luăm în considerare funcțiile microbiotei intestinale. Microbiota este esențială pentru menținerea integrității structurale și funcționale a intestinului în sine și pentru reglarea sistemului imunitar local și nu numai. Prin „conducerea” sistemului imunitar, acesta poate ajuta la protejarea organismului de pătrunderea agenților patogeni intestinali. În plus, permite absorbția nutrienților benefici pentru întregul organism.

Atunci când microbiota intestinală este deteriorată (de exemplu prin utilizarea prelungită și necontrolată a antibioticelor), componentele acesteia se modifică (disbioză). În urma acesteia, pot exista repercusiuni nu doar la nivel intestinal, ci și asupra altor organe extraintestinale, precum pielea. De asemenea, disbioza nu permite producerea și absorbția unor substanțe precum vitaminele și oligoelementele fundamentale pentru sănătatea pielii.

LactoAdapt – pre și pro biotic care are funcția de a restabili microbiota intestinală.

Pentru că îmbunătățirea mediului în intestin are efecte de cascadă asupra întregului organism, atât pentru combaterea situației de inflamație generalizată a organismului, cât și pentru reechilibrarea răspunsului imunitar. Răspunsul imun își are centrul de comandă tocmai la nivel intestinal.

În Cortiadapt, un supliment alimentar indicat pentru a susține funcția dermică în caz de dermatoză și căderea excesivă a părului, folosim substanțe prețioase precum:

  • Nigella Sativa pentru a susține apărarea imunitară
  • Viola Tricolor pentru a restabili starea de bine fiziologică a epidermei Antihistaminic natural
  • Ribes Nigrum, eficient in prevenirea si combaterea problemelor alergice

Cele trei plante fac parte din amestecul Pro Ribes pentru uz exclusiv în produsele Dogoteka.

ACIZI GRASI POLINSURAȚI (ULEI DE SEMINȚE DE FLOAREA-SOARELEI ȘI ULEI DE COACĂȚE NIGRUM)

Ribes Nigrum

Este considerat un elixir împotriva inflamațiilor, afecțiunilor sezoniere și stresului și este alternativa naturală la cortizon. Cu proprietățile sale antiinflamatorii ajută sistemul imunitar să apere organismul de alergii. Coacăzul negru sau Ribes Nigrum este un antihistaminic natural care este foarte eficient în prevenirea și combaterea problemelor alergice. La fel ca cortizonul, actioneaza prin stimularea productiei de cortizol, este un hormon care actioneaza asupra sistemului imunitar si are functie de contrast cu histamina*.

Ca urmare, reacția alergică la coacăze negre este oprită sau încetinită. Mai mult, coacazele negre sunt capabile sa stimuleze cortexul suprarenal pentru a se asigura ca organismul produce steroizi suprarenalii cu actiune antiinflamatoare. Acestea sunt, de asemenea, capabile să inhibe temporar acțiunea sistemului imunitar în timpul reacției alergice. Prin urmare, acționează ca un imunomodulator.

Ribes nigrum conține multă vitamina C care servește la întărirea sistemului imunitar care are o funcție cheie în această situație de alergie.

Ce este histamina?

Antihistaminicele, după cum dezvăluie și numele, sunt substanțe care servesc la scăderea producției de histamină. Deci, ce este histamina? Este acea substanță pe care corpul nostru o eliberează în circulație atunci când corpul nostru intră în contact cu un alergen. Totul este bine atunci când histamina este în regimul său de control, dar când este prea multă declanșează reacții excesive cu manifestări de roșeață, arsuri și mâncărimi la nivelul ochilor, nasului și gâtului precum și posibile erupții cutanate. Aceste probleme sunt tocmai simptomele unei alergii declanșate ca răspuns la o substanță alergenă. Histamina este prezentă în mod natural în unele alimente de origine animală precum unele produse din pește, mezeluri și brânzeturi, dar sunt implicate și legumele pentru că unele favorizează eliberarea histaminei în organism și printre acestea amintim căpșunile, kiwi, ciocolata și roșiile. Dimpotrivă, alte alimente sunt capabile să inhibe producția de histamină în organismul nostru și, prin urmare, sunt considerate antihistaminice naturale, inclusiv coacăzele negre.

Omega-3 EPA / DHA: De ce sunt atât de importante?

Omega 3 EPA și DHA, despre care auzim atât de mult, sunt acizi grași polinesaturați. Procesul care duce la producerea acestor acizi grași are loc în ficat. Atunci când ficatul nu funcționează corespunzător, acești acizi grași nu sunt produși în cantitatea potrivită și, prin urmare, trebuie integrați direct în dietă. EPA și DHA sunt considerați acizi grași „condiționat esențiali” în sensul că sunt strict necesari în anumite condiții precum sarcina, alăptarea și în prima fază de creștere. În aceste faze, producția lor autonomă de către animal este insuficientă și, prin urmare, este esențială integrarea lor în rația de dailt. În etapele rămase ale vieții adăugarea lor la dietă este opțională, dar foarte utilă. Principalele simptome ale unei deficiențe de acizi grași esențiali includ pielea solzoasă, calitatea slabă a blănii, leziuni ale pielii, alopecie, modificări ale funcțiilor de reproducere, fragilitatea globulelor roșii precum și, la căței, întârzierea dezvoltării și creșterii. Dintre diferitele roluri pe care le joacă acizii grași în organism, cel mai studiat se referă la rolul lor în procesele inflamatorii. Unii omega 3 și omega 6 reprezintă precursorii eicosanoizilor, adică un grup important de molecule care acționează prin creșterea sau scăderea răspunsului imunitar în timpul proceselor inflamatorii.

Articol DOGOteka .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *