Focusarea atentiei cainelui in dresaj

Cel mai important element in dresajul canin este reprezentat de atentia sustinuta a cainelui, iar contactul vizual este esential. Incercarea de a initia elemente de dresaj fara a avea atentia si concentrarea cainelui va fi sortita esecului.

Inca de la inceputul dresajului chiar de la cele mai simple elemente ar fi ideal sa se initieze focusarea atentiei cainelui. La fel ca orice alt element de dresaj focusarea atentiei se initiaza si se perfectioneaza prin exercitiu. Mentinerea atentiei cainelui se exerseaza progresiv ca orice alt element de dresaj. In timp se poate ajunge la performanta de a mentine contactul vizual indiferent de stimulii externi.

Focusarea atentiei se lucreaza progresiv cu atentie sporita la detalii. Daca se initiaza inca de la primele sedinte de dresaj va fi mult mai usor atat pentru caine cat si pentru dresor. Initierea atentiei ar fi ideal sa se inceapa intr-o incapere lipsita de stimuli externi care ar putea rupe exercitiu distragand atentia cainelui. Citește în continuare Focusarea atentiei cainelui in dresaj

Motivarea in dresaj


Unul din aspectele cele mai importante in dresajul canin este reprezentat de motivarea cainelui. Daca un caine este motivat suficient si corespunzator va dori invete anumite exercitii sau le va imbunatatii pe cele deja stiute. Dresajul fara motivare este limitat, iar exercitiile lucrate cu un caine nemotivat sunt la fel de limitate, iar rezultatul final va fi unul nesatisfacator. Dresajul fara motivare se numeste dresaj mecanic si se bazeaza in principal pe actiune fizica din partea dresorului, iar din partea cainelui pe evitarea corectiei aplicate. De aceea cainele va face tot posibilul sa evite situatia de conflict aparuta intre dresor si acesta, iar rezultatele nu pot fi de cat unele limitate.

Citește în continuare Motivarea in dresaj

Tug of war – utilizat ca motivare a cainelui

La inceput trebuie sa precizam ce inseamna tug of war. Acest tip de joc reprezinta o stimulare a instinctului cainelui de a prinde, strange si trage de obiecte in miscare. Pentru acest tip de joc pot fi utilizate diferite articole pentru caini, ca de exemplu : minge cu sfoara, saculeti de muscatura( tug ), perne de muscatura etc. Cu totii stim ca un caine invata mult mai usor si mai rapid pe fond de joaca. Aceasta stimulare a cainelui poate oferi momente placute atat cainelui cat si stapanului, poate motiva cainele sa invete rapid comenzi noi pe fond de joaca, dar este foarte important sa stabilim de la inceput reguli foarte clare ale jocului. In acelasi timp trebuie sa precizam ca utilizarea acestui joc fara reguli stricte poate dezvolta agresivitatea cainelui.

Tug of war este utilizat cu succes in initierea formarii muscaturii cainelui care ulterior va fi directionata pe protectii speciale profesionale, iar acest exercitiu dezvolta instinctul cainelui ulterior fiind transformat in exercitii de protectie personala, paza la obiect etc. Aceste tipuri de exercitii este recomandat sa fie practicate la recomandarea si sub supravegherea unui profesionist. Citește în continuare Tug of war – utilizat ca motivare a cainelui

PIELEA NAPPA

 

Pielea nappa este un tip de piele tabacita, vopsita si are porii inchisi. Este utilizata la tapitarea interioarelor autoturismelor de lux, confectionarea manusilor de lux din piele si mai nou sunt utilizate in confectionarea accesoriilor pentru caini. Acest tip de piele poarta numele nappa deoarece a fost inventata de Emanuel  Manasse care lucra intr-o tabacarie in Napa California in anul 1875. Acest tip de piele este foarte rezistenta la umezeala si murdarie.

Citește în continuare PIELEA NAPPA

JUCARII INTERACTIVE PENTRU CAINI

Una dintre problemele frecvent intalnite la puii de caine cat si la cainii adulti este ca acestia distrug obiecte de mobilier, pantofi sau chiar si haine apartinand stapanilor. Unii caini urla, latra, sapa, incearca sa evadeze sau isi fac nevoile fiziologice in interiorul casei. La aparitia acestui tip de comportament stapanii trebuie sa ia masuri imediat deoarece acest comportament nu va disparea de la sine. Din contra in timp se poate chiar amplifica. Aceasta forma de stres se numeste anxietate de separare. Anxietatea de separare este declansata de supararea cainilor lasati singuri acasa, iar anticiparea momentului in care vor ramane singuri poate fi insotita de un comportament de anxietate, salivare excesiva, agitatie fara motiv intemeiat. Nerezolvata in timp aceasta problema poate duce chiar la auto-mutilare, distrugerea punctelor de acces cum sunt usile sau ferestrele.

Citește în continuare JUCARII INTERACTIVE PENTRU CAINI

CE ESTE FETTLEATHER ?

Pielea naturala contine grasime care ii ofera acesteia elasticitate si suplete. Continutul natural de grasime al pielii naturale este in jur de 1%, iar pielea de oaie contine in jur de 12%. De asemenea pielea naturala contine apa. Fara continutul de apa si grasime care se gasesc in mod natural in piele, dupa procesul de prelucrare pielea naturala are tendinta sa devina rigida, sa crape, iar rezistenta la uzura se reduce treptat. Pentru pastrarea elasticitatii, rezistentei la uzura si prevenirea aparitiei procesului de crapare a pielii se utilizeaza o grasime speciala care contine de asemenea si ceara naturala de albine. Pielea naturala tratata cu aceasta grasime se numeste fettleather. Aceasta grasime speciala aplicata dupa procesul de vopsire prelungeste durata de utilizare a produsului confectionat din acest tip de piele pastrand in acelasi timp calitatile de suplete si rezistenta sporita. Acoperirea fibrelor de colagen din piele cu aceasta grasime speciala previne descompunerea produsului care apare datorita oxidarii si hidrolizei reducand aceste procese naturale de descompunere aproape la minim. Citește în continuare CE ESTE FETTLEATHER ?

Saculet de muscatura ( tug )

Tug – ul de muscatura reprezinta un accesoriu foarte important in stimularea si recompensarea  cainelui in dresajul canin. Cu ajutorul unui tug putem stimula dorinta de lucru a cainelui si putem exersa cu succes aportul. Utilizat cu succes in recompensarea cainilor de politie, cainilor militari sau in antrenamentele pentru examenele de lucru. Ideale pentru stimularea si recompensarea puilor de caine, dar pot fi folosite cu succes la antrenamentul cainilor adulti.

Saculetii de muscatura reprezinta o alternativa mult mai buna si mai sigura decat mingiile confectionate din cauciuc dur. Mingiile dure pot fi foarte daunatoare pentru dintii puilor de caini si in cazul in care un pui de caine este lovit accidental cu mingea in zona capului acesta isi poate pierde total interesul pentru acel tip de recompensare. Aceasta posibilitate este total exclusa daca se utilizeaza saculetii de muscatura ( tug ). Un pui de caine lovit accidental de un tug chiar si in zona capului acesta va ignora total situatia continuand sa se motiveze la acelasi nivel. Citește în continuare Saculet de muscatura ( tug )

INTRODUCEREA CLICKER-ULUI IN DRESAJUL CANIN.

Pentru inceput trebuie sa stabilim ce este un clicker. Clicker-ul este un accesoriu folosit tot mai des in dresajul canin. S-a dovedit ca este extrem de util pentru educarea cailor, delfinilor, papagalilor, etc. Este dovedit stiintific ca utilizarea corecta a clicker-ului grabeste cu pana la 50% viteza de invatare a cainelui.

Citește în continuare INTRODUCEREA CLICKER-ULUI IN DRESAJUL CANIN.

Lesa caine

Lesa potrivita pentru cainele meu

Exista pe piata o multitudine de modele de lese confectionate din diferite materiale. Cu totii ne intrebam ce tip de lesa este potrivita pentru cainele nostru.

Inainte de a face o enumerare a tipurilor de lese trebuie sa stabilim foarte clar utilitatea lesei pe care dorim sa o achizitionam. In alegerea unei lese cel mai important aspect de luat in considerare este scopul pentru care dorim sa achizitionam lesa respectiva. Exista lese pentru plimbare, lese pentru dresaj, lese pentru socializare, lese pentru plimbat doi sau mai multi caini, lese pentru vanatoare, lese pentru caini utilitari ( urma), lese pentru caini de serviciu ( politie, firme de paza, armata ).

Citește în continuare Lesa potrivita pentru cainele meu

Ham sau zgarda, ce este mai potrivit?

Una dintre intrebarile frecvent intalnite este ce accesoriu este mai potrivit pentru puiul de caine. Majoritatea proprietarilor de pui de caine prefera hamurile, dar intrebarea este hamul reprezinta alegerea potrivita? La fel ca si oamenii, cainii fac parte din rase diferite, talii diferite, personalitati diferite. Un anumit accesoriu poate fi ideal pentru un anumit tip de caine, iar pentru altul sa fie total nepotrivit. Exista pareri pro si contra si vom incerca sa enumeram aceste pareri bazate pe experiente impartasite de diversi proprietari si crescatori de caini, cat si de medici veterinari.

Citește în continuare Ham sau zgarda, ce este mai potrivit?