Comportamentul distructiv al cainilor

Este absolut normal ca un caine sa roada, sa sape si sa isi protejeze teritoriul. Aceste comportamente reprezinta un instinct natural al cainilor. Problemele apar in momentul in care cainii incep sa distruga obiecte care ne apartin asa cum sunt: covoare, obiecte de mobilier, pantofi, usi si chiar pereti in unele cazuri. Unii caini distrug mai mult, iar altii mai putin si exista cazuri in care cainii nu distrug absolut nimic. De fapt cainii care distrug reprezinta cazuri destul de izolate. In perioada de crestere si de schimbare a dentitiei toti cainii au nevoie de obiecte de ros pe care ar trebui sa le fie oferite de catre proprietari si astfel nevoia de a roade este satisfacuta si cainele nu va fi nevoit sa se indrepte spre obiecte de mobilier, pantofii stapanilor, etc.

Un prim simptom de instalare a comportamentului distructiv care ar trebui sa traga un semnal de alarma este atunci cand cainele incepe sa roada obiecte personale ale stapanului, sau sa sape in locuri nedorite, in cazul in care are acces la curte, dar starea generala a cainelui este normala, iar acesta este vesel si plin de viata.

A doua etapa mai grava este atunci cand pe langa ros si sapat, cainele manifesta si alte simptome cum ar fi : anxietate, frica si in unele cazuri chiar agresivitate.

In cazul in care nu se rezolva si nu se remediaza aceste comportamente pe langa schimbarea de atitudine a cainelui pot aparea si probleme medicale cauzate in principal de obiectele roase si chiar inghitite. Aceste probleme ar fi : deteriorarea dentitiei dintiilor, ocluzii intestinale, perforarea intestinala, etc. In unele cazuri aeste tipuri de comportamente dispar odata cu inaintarea in varsta a cainelui, dar din pacate unele comportamente nerezolvate sunt repetate pe intreaga viata a cainelui.

O prima etapa a comportamentului distructiv poate include : roaderea obiectelor mici gasite prin casa, roaderea colturilor si a picioarelor obiectelor de mobilier, roaderea plantelor de apartament, saparea unor gropi in curte, acolo unde este cazul.

A doua etapa mai avansata a comportamentului distructiv include : distrugerea obiectelor personale ale stapanului  pentru captarea atentiei acestuia, distrugerea obiectelor de cele mai multe ori de fata cu stapanul.

Principalele cauze pentru care apar aceste tipuri de comportamente nedorite sunt in principal lipsa de activitate a cainelui, lipsa stapanului timp indelungat iar cainele este lasat singur, plictiseala aparuta in urma lipsei de stimulare mentala a cainelui, iar in unele cazuri mai izolate poate fi vorba de probleme medicale.

Pentru remedierea sau prevenirea aparitiei acestor tipuri de comportament este necesar ca in perioada de crestere si de schimbare a dentitiei sa le oferim cainilor jucarii speciale de ros cat mai rezistente de preferinta confectionate din cauciuc natural. Diferenta dintre o jucarie de calitate si una de proasta calitate este reprezentata in primul rand de materialul din care este confectionata. O jucarie ieftina se deterioreaza rapid, iar bucatile rupte pot fi inghitite cauzand probleme medicale.

Pentru stimularea mentala a cainilor sunt recomandate jucariile interactive in care se pot introduce recompense atragatoare pentru caine oferindu-i acestuia ore intregi de stimulare fizica si mentala.

Jucariile nu trebuie lasate permanent la dispozitia cainelui, deoarece acesta se va plictisi de ele si in timp poate manifesta dezinteres total legat de acestea. Este recomandat ca o jucarie sa apara atunci cand stapanul paraseste locuinta, iar jucaria oferita va creea un eveniment pozitiv iar cainele va trece in plan secundar plecarea stapanului. La intoarcerea acasa stapanul trebuie sa ii ofere cainelui recompensele din interiorul jucariei interactive in cazul in care cainele nu a reusit sa scoata singur toate recompensele. Jucaria interactiva este apoi ridicata si plasata intr-un loc inaccesibil cainelui. Este recomandat sa se alterneze jucariile.

Pe langa stimularea mentala oferita de jucariile interactive este necesar ca un caine sa fie inscris la un program de dresaj si sa depuna efort fizic suficient zilnic. Pentru un caine este foarte important sa isi consume energia fizica si psihica zilnic, iar stimularea este foarte importanta. La aparitia celui mai mic semnal de comportament distructiv este necesar sa se intervina deoarece nerezolvate aceste probleme se pot agrava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *