Focusarea atentiei cainelui in dresaj

Cel mai important element in dresajul canin este reprezentat de atentia sustinuta a cainelui, iar contactul vizual este esential. Incercarea de a initia elemente de dresaj fara a avea atentia si concentrarea cainelui va fi sortita esecului.

Inca de la inceputul dresajului chiar de la cele mai simple elemente ar fi ideal sa se initieze focusarea atentiei cainelui. La fel ca orice alt element de dresaj focusarea atentiei se initiaza si se perfectioneaza prin exercitiu. Mentinerea atentiei cainelui se exerseaza progresiv ca orice alt element de dresaj. In timp se poate ajunge la performanta de a mentine contactul vizual indiferent de stimulii externi.

Focusarea atentiei se lucreaza progresiv cu atentie sporita la detalii. Daca se initiaza inca de la primele sedinte de dresaj va fi mult mai usor atat pentru caine cat si pentru dresor. Initierea atentiei ar fi ideal sa se inceapa intr-o incapere lipsita de stimuli externi care ar putea rupe exercitiu distragand atentia cainelui.

Pentru realizarea exercitiilor de dresaj mai avansate ca de exemplu : comenzi prin semne de la distanta este esential sa avem atentia totala a cainelui focusata pe dresor sau stapan.

Pentru initierea focusarii atentiei este necesar ca respectivul caine sa se stimuleze la recompensa hrana, minge, saculeti de muscatura, perna de muscatura etc.

Odata ce cainele prezinta interes pentru unul din stimulii enumerati mai sus initierea focusarii atentiei este foarte simplu de realizat. Tot ce avem de facut este sa atragem atentia cainelui printr-un sunet care sa surprinda si sa il faca curios, iar in momentul in care obtinem cel mai mic contact vizual trebuie sa recompensam rapid cainele. Pentru a marca foarte rapid si eficient momentul dorit se poate utiliza clickerul pentru dresaj. In prealabil trebuie lucrat cu cainele pentru a intelege exact ce reprezinta sunetul emis de clicker si ce urmeaza dupa acel sunet. Marcarea momentului ideal este foarte important pentru a transmite cainelui ce se doreste de la el. Dupa ce a inteles ce se asteapta de la el cainele se va oferi si va pastra contactul vizual anticipand astfel primirea recompensei. Este nevoie de atentie acordata detaliilor deoarece momentul marcat prin clicker va fi repetat de caine, iar daca in acel moment privirea cainelui este indreptata spre altceva si nu spre ochii dresorului sau stapanului, acesta va repeta actiunea avand focusata atentia spre punctul in care a fost emis sunetul clickerului.

Pentru initierea focusarii atentiei utilizarea unei camere de interior este ideala. Inchiderea tuturor dispozitivelor electronice care pot atrage atentia cainelui este necesara. Este recomandat ca la initierea acestui element in camera respectiva sa nu fie alti caini, copii, alte persoane, deoarece pot atrage atentia cainelui.

Pentru inceput la obtinerea a doua, trei reactii pozitive din partea cainelui sunt suficiente. Ulterior putem folosi asocierea creeata intre camera respectiva, atentia cainelui, clicker si recompensa oferita cainelui pentru avansarea in dezvoltarea focusarii atentiei. De la sedinta la sedinta trebuie sa solicitam si sa obtinem din ce in ce mai mult.

Focusarea atentiei reprezinta din punct de vedere al cainelui o incredere deosebita in dresor sau stapan. Acest element nu se lucreaza prin forta. Un caine timorat va evita aproape total contactul vizual cu stapanul sau dresorul deoarece din punct de vedere psihologic fixarea cu privirea poate fi interpretat ca si provocare.

Dresajul bazat pe incredere intre caine si dresor sau stapan este foarte generos in exercitiile care pot fi invatate de caine, iar limitarea este dictata doar de imaginatia dresorului sau stapanului. Dupa obtinerea reactiei de focusare a atentiei se prelungeste de la sedinta la sedinta atentia cainelui si pastrarea contactului vizual. La fel ca orice alta comanda de dresaj pentru solicitarea atentiei cainelui se poate utiliza un cuvant din care cainele poate intelege ce dorim de la el. Unii dresori utilizeaza cuvantul din limba engleza’’ look „ iar altii utilizeaza cuvinte ca de exemplu : atentie, priveste, ochi, etc.

In momentul in care cainele mentine contactul vizual prelungit putem deja incepe exersarea in mediul extern unde sunt prezenti factori de distragere a atentiei si cu rabdare si intelegere vom obtine aceeasi atentie mentinuta indiferent de factorii de distragere prezenti in acel loc.

Obtinerea focusarii atentiei direct intr-un mediu zgomotos se poate realiza, dar sunt necesare abilitati avansate si cunostinte in psihologia canina, de aceea initierea este recomandata sa se inceapa intr-o camera linistita si fara zgomote. Este posibil ca la schimbarea locului de exersat dintr-un loc linistit intr-un loc zgomotos sa nu avem aceleasi rezultate, dar cu rabdare si atentie vom reusi sa ajungem la aceleasi performante indiferent de factorii externi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *